Recente innovaties – Van der Boog & Van den Bosch

/Recente innovaties – Van der Boog & Van den Bosch
Recente innovaties – Van der Boog & Van den Bosch2018-08-23T12:08:53+00:00

Recente milieuvriendelijke innovaties

Bio-bestrijding: Een innovatie van een heel andere orde was de start in 1993 met biologische bestrijding. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de inzet van natuurlijke vijanden zoals sluipwespen, roofmijten, lieveheersbeestjes enz.

Aphidius colemanii sluipwesp op een luiskolonie.

Fa. Van der Boog & Van den Bosch zaten inmiddels grootschalig in de hanenkammen ( Celosia ) en hadden last van multi-resistente luizen. Niets hielp meer qua chemische middelen. Ze zijn toen als één van de eersten in de Nederlandse sierteelt met deze nieuwe en milieuvriendelijke wijze van bestrijden begonnen. Er werden beestjes gekocht die werden gekweekt voor gebruik in de vruchtgroenten zoals tomaat en komkommer, waar al helemaal niet veel gespoten kon worden en ze iets eerder met deze methode waren begonnen.

Diglyphus sluipwesp, vijand van mineervlieg.

Dat was een riskante stap, want bij siergewassen gaat de steel en het blad mee in de handel en moet dus schoon zijn. Dat is bij tomaten e.d. niet zo, daar blijft de plant in de kas achter en dan mag het blad een beetje aangetast zijn.

Minder spuiten, wat een verademing was dat!

Het werd een groot succes en Peter heeft daar zelfs een wervend artikel voor het “Flora Nieuws” over geschreven.

Maar de methode vereiste wel een andere aanpak en denkwijze, zo moest er aan “scouten” (gewaswaarneming) worden gedaan door iedereen en niet direct ingegrepen worden zodra er insecten werden waargenomen. Da’s erg wennen!

Heden ten dage werken ze er nog steeds mee en zijn daardoor zo milieuvriendelijk bezig dat ze het predicaat/keurmerk “Fair Flowers, Fair Plants”, ook wel bekend als FFP (“Flowerlabel”) mogen voeren.

Celosia :

Innovatie – Celway white veld detail.

Innovatie – Sunday red fotostrip.

Ook wel bekend als “hanenkammen”. Maar zoals de foto’s hierboven tonen : Er is meer !

Dit gewas is het grote succesnummer in de innovatieve reeks van gewassen. Meer daarover in een apart hoofdstuk op een speciale pagina over Celosia en onze dochteronderneming Celex b.v. genaamd ” Over Celex”.

Betreed de wereld van de verbazend mooie Celosia.

Naar pagina Over Celex